”Haluan antaa nuorille kodin”

Julkaistu 21.5.2024

Akseli päätyi sijaisvanhemmuuteen valmistelevaan PRIDE-valmennukseen vuonna 2023 päiväkodin henkilökunnan suosituksesta. Metallialalla työskentelevä mies oli vuosien ajan tuonut silloisen naisystävänsä tytärtä päiväkotiin. Päivästä toiseen henkilökunta jaksoi ihastella, kuinka lapset innostuivat Akselista ja kuinka hän oli niin helposti lähestyttävä sekä lasten että aikuisten silmissä. Päiväkodin työntekijät näkivät ihmisen, joka voisi työskennellä lasten parissa.

Vaikka Akselilla ei ole omia lapsia, hän on aina ollut läheinen veljensä lasten kanssa ja on ollut osa eri-ikäisten lasten elämää parisuhteidensa kautta. Kannustusta valmennukseen osallistumiseen Akseli sai lisäksi ystäviltään, jotka ovat toimineet sijaisperheinä tai työskennelleet lastensuojelussa.

Ajatus sijaisvanhemmuudesta

Akseli on läpikäynyt ison elämäntaparemontin. Hän on laihtunut 150 kiloisesta normaalipainoiseksi ja nykyisin hän elää liikunnallista ja muutoinkin aktiivista elämää. Hän tietää, mitä muutoksen aikaansaaminen on häneltä vaatinut, mutta erityisesti hän tiedostaa, mitä muutos on hänelle antanut. Hänestä on mukavaa olla energinen, ja hän jaksaa entistä paremmin olla mukana esimerkiksi musiikissa, urheilussa, mopojen rassaamisessa tai vaikka taulujen maalaamisessa. Hän haluaa kyetä olemaan täysillä läsnä nuorelle, joka haluaa tehdä ja oppia näitä asioita ja hän uskookin olevansa valmis lähtemään mihin tahansa toimintaan mukaan, mihin nuori vaan itse haluaa ryhtyä.

Akseli on myös valmis kuuntelemaan, auttamaan ja olemaan tukena arjen mahdollisissa pulmatilanteissa. Eikä hänestä olisi hassumpaa saada seuraa itselleen sushille tai autokilpailuihin. Hän ymmärtää, miten kriittinen elämänvaihe nuoruus on, ja miettiikin, miten pystyisi itse omalla esimerkillään tukemaan nuoria, jotka kohtaavat haasteita. Ajatus miehen mallina ja isänä toimimisesta niille, jotka sellaista kaipaavat, saa Akselin hymyilemään.

Akselin oma elämäntilanne alkoi olla niin seesteinen, että hän tunsi olevansa valmis ottamaan vastuuta toisesta ihmisestä ja ohjaamaan tätä kohti tervettä ja turvallista aikuisuutta. Toki itsellekin on kiva kokeilla yhdessä uusia asioita. Nuorta pitää joskus kannustaa ja rohkaista kokeilemaan uusia asioita. Siinä Akseli uskoo yhdessä etsimisen kannattavan.

PRIDE-valmennus

Perhehoitokumppaneiden sijaisvanhemmille tarkoitettu ennakkovalmennus oli Akselille voimaannuttava kokemus. Hän sai kattavasti tietoa muun muassa traumojen vaikutuksista, kiintymyssuhteista ja erilaisista kehitysviiveistä. Prosessi vahvisti käsitystä omista vahvuuksista ja kehityskohteista. Tarve kehittyä joillain osa-alueilla eivät kuitenkaan madaltaneet Akselin halua ryhtyä sijaisvanhemmaksi. Kokeneiden valmentajien esimerkit kasvattivat omaa intoa päästä tarjoamaan jollekin kotia tarvitsevalle se maailma, jota itse pitää turvallisena. Valmennus antoi loppusilauksen sille pitkään hautuneelle toiveelle, “mitä jos minäkin”.

Akselia ei pelota myöskään seuraavaan vaiheeseen siirtyminen. Vahvasti tuettu perhehoito auttaa ja hän tietää, ettei hänen tarvitse selviytyä yksin. Rohkeus ja varmuus on koko prosessin aikana vain vahvistunut. Hänestä on tuntunut erityisen hyvältä, että häneen luotetaan. Tällä hetkellä tulevaisuus jännittää ja innostaa erityisen paljon.

Kaiken mahdollisen miettimisen rinnalla kuitenkin myös vastuu nostaa päätään. ”Pystynkö ja osaanko varmasti tehdä niin kuin on opetettu ja itse olen ajatellut”. Mutta Akseli muistelee omaa nuoruuttaan, ja sitä mitkä asiat vaikuttivat aikanaan siihen, ettei hän itse lähtenyt väärille teille. Kun itse uskalsi näyttää pelkonsa, surunsa ja lähellä oli kuuntelevia ihmisiä, niin sitä uskalsi olla oma itsensä. Myös yleisurheilu ja muut harrastukset sekä hyvät ystävät auttoivat monessa. Akseli haluaakin rohkaista nuoria ja kertoa ettei tunteita tarvitse paeta. Puhuminen auttaa paljon, tehtiin sitä sitten yhdessä saunassa, urheilun lomassa tai vaikka makkaranpaistossa laavulla.

Akseli toivoo, että muutkin uskaltavat lähteä sijaisvanhempien ennakkovalmennukseen. Hänelle se on avannut uuden maailman ja mahdollisuuden auttaa. Valmennukseen voi tulla vaikkei ole vielä ihan varma siitä, mitä haluaa tulevalta.

 


Perhehoitokumppanit Suomessa eli PKS on vahvasti tuetun perhehoidon erityisasiantuntija jo vuodesta 2008. Jokaisen perheen, lapsen ja nuoren tarpeet ovat erilaisia ja siksi me PKS:llä etsimmekin sijais- ja tukiperheiksi tavallisia ihmisiä, jotka tulevat eri taustoista ja elävät eri elämänvaiheissa. Tärkeintä on, että sinulla on vakaa elämäntilanne sekä aito halu ja kyky tarjota lapselle tai nuorelle turvallinen ja rakastava koti.

Kurkkaa tulevat infotilaisuudet ja valmennukset täältä.